Persoonlijk leiderschap beschrijft de uitdaging om de eigen persoonlijkheid optimaal te gebruiken bij het leidinggeven. Kennis, kunde en macht en machtsmiddelen kunnen een leider behulpzaam zijn bij het leiding geven, maar iedere leider beseft dat het in essentie daar niet om gaat. Een leider heeft uiteindelijk steeds de eigen persoonlijkheid ter beschikking als instrument om zijn muziek van het leiding geven te maken. Persoonlijk leiderschap is geschreven vanuit het centrale perspectief van persoon van de leider zelf. Dit boek is een inspiratiebron voor de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap.
Persoonlijk leiderschap
Hoeveel je ook leert van anderen, welke theorieën je ook in praktijk probeert te brengen: persoonlijk leiderschap is een uitermate persoonlijke zaak. Dit boek over persoonlijk leiderschap vormt de weerslag van een aantal kernpunten in het geven van opleidingen aan begeleiders, trainers en leiders. Auteurs Wibe Veenbaas en Piet Weisfelt beschrijven in Persoonlijk leiderschap de subdimensies van het kennen, kunnen, zijn en willen, waaraan een persoonlijke leider zou kunnen werken. Het leiding kunnen geven, het leiding durven geven en het gebruiken van persoonlijke inspiratie om veranderingen te initiëren zijn terugkerende thema’s.
Voor wie?
Dit boek is voor hen die leidinggeven, zoals managers en trainers.
Voorwoord
1. Inleiding
2. Een nadere definiëring
3. Leiderschap op basis van contracten
4. Het ‘waartoe’ van leiderschap
5. Het ‘waardoor’ van leiderschap
6. Het ‘waarmee’ van leiderschap
7. Leiderschap en het onbewuste
8. Terug bij het begin: persoonlijk leiderschap
Veenbaas en Weisfeit beschouwen persoonlijk leiderschap als het essentiele gezichtspunt op leiderschap; ze verwijzen concurrerende visies als `situationeel` leiderschap naar het tweede plan. Binnen persoonlijk leiderschap bestaan dan weer zoveel sub-gezichtspunten dat ze in het bestek van dit kleine boekje onmogelijk aan de orde kunnen komen. Over keuzes valt te twisten: de keuze van de auteurs lijkt te liggen bij wat ze op hun eigen instituut bij trainingen aan stof gebruiken. Ze citeren het meest uit `De Tao van leiderschap` van John Heider. (Men `mist` bijvoorbeeld bij een hoofdstuk over onbewuste drijfveren van leiders de visie van Kets de Vries, en een voorbeeld van een persoonlijk leiderschap-typologie, bijvoorbeeld die van Badaracco c.s.) Veenbaas en Weisfeit bieden in essentie een opsomming van de subdimensies van het kennen, kunnen, zijn en willen, waaraan een persoonlijke
leider zou kunnen/moeten werken. Ongewijzigde herdruk. Redactie
You need a business account to order this product. You are currently logged in with the email address: .
Would you like to use this email address for your business account?
Use a different email address for business account Use current email address for business account