In dit boek kijken we naar het Nederlandse staatsrecht. Niet vanuit het perspectief van de puur soevereine staat, maar vanuit de internationale werkelijkheid, waarbij de Nederlandse staat onderdeel is van internationale regels en afspraken, economische wetmatigheden en financiële markten.
De Nederlandse staat dient rekening te houden met een Europese (Europese Unie en Raad van Europa) context waarin rechtspraak, executieve en wetgever multi level-regels (moeten) toepassen en ook toezichthouders twee petten op hebben, een nationale en een Europese.
Bij wetgeving spelen verdragen, verordeningen, richtlijnen en formele wetten, inclusief de rol van het nationale parlement bij EU-wetgeving en beleidsvorming. Ook op het stuk van parlementaire controle kijken we naar het EU-perspectief in dat verband.
Wat betreft de rechterlijke macht komt het belang van internationale regels en normen aan de orde, evenals de daardoor veranderende rol van de rechter. Het gaat erom te laten zien hoe geïntegreerd de (nationale) rechts-, beleids- en wetsvorming zijn met de internationale/ Europese. Die integratie is het centrale perspectief van dit boek, en dan met name hoe daardoor de nationale constitutionele verhoudingen zijn veranderd.
Kortom: een realistische kijk op het staatsrecht!
You need a business account to order this product. You are currently logged in with the email address: .
Would you like to use this email address for your business account?
Use a different email address for business account Use current email address for business account